Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Υπόθεση Καρατζαφέρη: Η μυστική συνάντηση και ο... τραπεζίτης "φάντασμα"

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014   7:45:00 μ.μ.


Η συνάντηση υπό το πέπλο πλήρους μυστικότητας την περασμένη Κυριακή είχε ένα ιδιαίτερα «καυτό» αντικείμενο: τη χάραξη υπερασπιστικής γραμμής σχετικά με την αποκάλυψη ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει δύο offshore εταιρείες, στις οποίες κατατέθηκαν μίζες για την προμήθεια των ελικοπτέρων Super Puma το 2000. Παρόντες λέγεται ότι ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τον οποίο «καίνε» οι αποκαλύψεις, και από την πλευρά των αντιπροσώπων των ελικοπτέρων ο Αλέξανδρος Τσάτσος και ο Σταύρος Κομνόπουλος της εταιρείας Kestrel.
Οι δύο πλευρές δεν είχαν ξανασυναντηθεί μέχρι τότε, κάτι που έκανε ακόμη πιο δύσκολη την επικοινωνία σε ένα τόσο περίπλοκο θέμα. Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Ο Γ. Καρατζαφέρης φέρεται να έχει μαζί με τον γιο του δύο offshore εταιρείες (πρόκειται για τις Catalina International Ltd και Homeric TCI), με έδρα τον φορολογικό παράδεισο των νησιών Turks και Caicos, στις οποίες εμβάσθηκαν 1.650.000 ευρώ το 2007.
Από τον φάκελο που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης προκύπτει ότι οι δύο εταιρείες είχαν ιδρυθεί από ετών (σ.σ.: το 1992 και το 1983) και, κατά το δημοσίευμα, δεν έχουν δηλωθεί στα «πόθεν έσχες» του κ. Καρατζαφέρη.
Σύμφωνα με τον ίδιο φάκελο, η κατάθεση φέρεται να έγινε σε αντιστάθμιση της συμφωνίας για την αγορά των Super Puma επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ.

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ η ατμόσφαιρα είναι ήδη βαριά. Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει στους πολιτικούς και στους συγγενείς τους οιαδήποτε σχέση με υπεράκτιες εταιρείες. Κάτι που σημαίνει ότι, όποια τροπή και αν λάβει η υπόθεση, ο Γ. Καρατζαφέρης «καίγεται». Ο ίδιος, εν αναμονή του πορίσματος του αναλυτικού ελέγχου που κάνουν στα «πόθεν έσχες» του ορκωτοί ελεγκτές, επέλεξε να… χαμηλώσει την μπάλα. «Είμαι εδώ όρθιος και έχουν γνώση οι φύλακες», ήταν η μόνη δήλωση που έκανε για το θέμα. Βέβαια, ο Γ. Καρατζαφέρης δεν τόλμησε να διαψεύσει τη σχέση του με τις δύο υπεράκτιες εταιρείες, αφού αυτή είναι... αυταπόδεικτη. Αυτό που έκανε, όμως, ήταν να διαψεύσει ότι γνωρίζει τα πρόσωπα που κατονομάστηκαν ως μεσάζοντες των ποσών που κατέληξαν στις εταιρείες του.

Στο ερώτημα «γιατί η “πρεμούρα” του Καρατζαφέρη (αφού έτσι κι αλλιώς “καίγεται”) να διαψεύσει τις γνωριμίες», η απάντηση είναι ότι οι επαφές αυτές είναι αρκετά περίπλοκες και με «βάθος». Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι στον ΛΑΟΣ και πολύ κοντά στον Γ. Καρατζαφέρη έχουν θητεύσει υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, με βαθιά γνώση του χώρου του στρατεύματος, που προσέφεραν στον πρόεδρο «πολύτιμες» γνωριμίες. Επομένως, για τον ίδιο θα είναι καλύτερο να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για τις υπεράκτιες εταιρείες, παρά τις νάρκες που πιθανόν να προκύψουν από την επέκταση της έρευνας.

Και για την πλευρά των Τσάτσου-Κομνόπουλου, όμως, η προσπάθεια είναι να μην προκύψει σύνδεση των καταθέσεων στους λογαριασμούς του Γ. Καρατζαφέρη με την αγορά των Super Puma. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η υπογραφή για την αγορά των ελικοπτέρων έγινε το 2000, ενώ η κατάθεση φέρεται να έγινε το 2007. Η απόσταση των επτά ετών είναι αρκετά μεγάλη, λένε, υποστηρίζοντας ότι, όπως έχει δείξει και η υπόθεση Κάντα, τυχόν μίζες πληρώνονται πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, το 2000 ο Γ. Καρατζαφέρης ήταν ένας απλός βουλευτής, χωρίς εμπλοκή στα εξοπλιστικά, στα οποία απόλυτοι κυρίαρχοι ήταν ο Ακης και ο Σμπώκος.

ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ

Με τα «λογικά» αυτά επιχειρήματα στο τραπέζι, η γραμμή άμυνας των επιχειρηματιών διαμορφώθηκε ως εξής:

1. Η κατάθεση του συγκεκριμένου ποσού στην offshore του Γ. Καρατζαφέρη έγινε όντως από εταιρεία του Αλέξανδρου Τσάτσου.
2. Ο επιχειρηματίας που κατέθεσε το ποσό θα υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται για μίζα, αλλά για «διευκόλυνση».

Τι είναι, όμως, αυτή η «διευκόλυνση»; Κατά την υπερασπιστική γραμμή, ένας γνωστός επιχειρηματίας παρακάλεσε τον Αλ. Τσάτσο να βγάλει κάποια λεφτά στο εξωτερικό για ένα πολιτικό πρόσωπο που δεν μπορεί να τα εμφανίσει στην Ελλάδα. Ο επιχειρηματίας έδωσε το ποσό στον Αλέξανδρο Τσάτσο και εκείνος, μέσω μίας από τις εταιρείες που διαθέτει, ανέλαβε, μέσω ενός τραπεζίτη, τη διακίνηση, για να καταλήξει το 1.600.000 ευρώ στην υπεράκτια του Γ. Καρατζαφέρη... Για να «σταθεί», βέβαια, το σενάριο αυτό, χρειάζεται να αποκαλυφθεί και ποιος είναι ο τραπεζίτης, που προς το παρόν παραμένει... φάντασμα, και όλη η διαδρομή του μαύρου χρήματος. Και λέμε «μαύρου» μια και, πέραν των ποινικών αδικημάτων που αντιμετωπίζει ο Γ. Καρατζαφέρης, οι φορολογικές παραβάσεις είναι δεδομένες για όλους...

Ο «ΝΟΝΟΣ»

Για τον Γ. Καρατζαφέρη δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τα… όπλα. Μνημειώδης έχει μείνει η σύγκρουσή του με τον Β. Μεϊμαράκη το 2011 για τα υποβρύχια. Την περίοδο εκείνη, στη συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο Β. Μεϊμαράκης κατηγόρησε ανοικτά τον Γ. Καρατζαφέρη ότι τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο όταν ήταν υπουργός και του είχε ζητήσει να προχωρήσει στην παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής».

Αποκάλυψε ακόμα πως τέσσερις βουλευτές του ΛΑΟΣ με ερωτήσεις τους στη Βουλή τον εγκαλούσαν ότι είχε καθυστερήσει την παραλαβή. Και βέβαια τα υποβρύχια δεν ήταν το μόνο εξοπλιστικό πρόγραμμα με το οποίο είχε ασχοληθεί ο Γ. Καρατζαφέρης, τον οποίο ο Β. Μεϊμαράκης ανοικτά τότε είχε αποκαλέσει «νονό»...

Τα big deals του διδύμου

Η αντιπροσώπευση των οπλικών συστημάτων είναι μία από τις επιχειρηματικές ασχολίες των Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου. Από τους πιο παλιούς στον χώρο και άνθρωποι χαμηλών τόνων, σε αντίθεση με άλλους, όπως για παράδειγμα ο Πατεράκης ή ο Λιακουνάκος. Η κατάθεση Κάντα, ωστόσο, τους έβγαλε στη... φόρα. Στην απολογία του ο τότε αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών υποστήριξε ότι ο Στ. Κομνόπουλος του είχε δώσει τμηματικά περίπου 400.000 ευρώ το χρονικό διάστημα από το 2001 έως το 2004, προκειμένου να μην καθυστερήσει την υπογραφή της σύμβασης για τα βλήματα Exocet του ΠΝ.

Οι εταιρείες των Τσάτσου και Κομνόπουλου είχαν εμπλοκή στις προμήθειες των Mirage της λεγόμενης «αγοράς του αιώνα», όπως και στον εξοπλισμό τους με τα βλήματα Magic. Αντιπροσώπευσαν ακόμη την Aerospatiale (σήμερα τμήμα της EADS) σε προμήθειες ελικοπτέρων και πυραύλων. Ο εξοπλισμός των Mirage με τα βλήματα MICA και SCALP ήταν μια ακόμη «δουλειά» για λογαριασμό των Γάλλων. Οι τρεις συμβάσεις των Exocet για τις νέες πυραυλακάτους του ΠΝ ήταν άλλη μία επιτυχία του «αθόρυβου διδύμου», που την περίοδο εκείνη αξιοποίησε και το γεγονός ότι η Kestrel του Στ. Κομνόπουλου κατείχε το 30% των ναυπηγείων Ελευσίνας (του Ταβουλάρη), που είχαν αναλάβει την κατασκευή των πυραυλακάτων... Στο «παλμαρέ» τους καταγράφονται ακόμη συμβόλαια όπως η αγορά των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ.


Δύο ερωτήσεις κάθε μήνα στη Βουλή για τα εξοπλιστικά

Πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα σπουδή, αλλά και «άγχος» γύρω από θέματα εξοπλισμών στις Ε.Δ. έδειξε το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη τη διετία 2007-2009. Σχεδόν κατάφερε το ακατόρθωτο, αφού μέσα σε 22 μήνες (Νοέμβριος 2007-Σεπτέμβριος 2009) κατέθεσε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βουλής, συνολικά 42 ερωτήσεις στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μόνο για θέματα εξοπλισμών. Σχεδόν δύο κάθε μήνα! Υποβρύχια, αγορά φρεγατών, άρματα μάχης τύπου Leopard, δορυφορικά συστήματα σε αεροπλάνα και ελικόπτερα, αγορά ανταλλακτικών ήταν από τα αγαπημένα θέματα του ΛΑΟΣ κατά την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σε αρκετές από αυτές τις ερωτήσεις το ερώτημα προς το υπουργείο ήταν γιατί δεν αγοράζονται συγκεκριμένα ανταλλακτικά ή όπλα μάχης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Βουλής, ο μεγάλος «βομβαρδισμός» ερωτήσεων καταγράφεται από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009, τις τελευταίες δηλαδή ημέρες της κυβέρνησης Καραμανλή, με τον ΛΑΟΣ να καταθέτει 30 ερωτήσεις μέσα σε έναν χρόνο. Είναι το διάστημα για το οποίο είχε μιλήσει ο Β. Μεϊμαράκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια, αποκαλύπτοντας ότι ο Γ. Καρατζαφέρης τον πίεζε να παραλάβει τα υποβρύχια και όταν αυτός το αρνήθηκε, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έβαλε τους βουλευτές του να τον «βομβαρδίσουν» με ερωτήσεις ζητώντας του εξηγήσεις γιατί δεν παραλάμβανε τα υποβρύχια.

parapolitika.gr



ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ