Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Προσοχή: Αυτή η δίαιτα αυξάνει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014   2:04:00 μ.μ.


Προσοχή: Αυτή η δίαιτα αυξάνει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά
Η ακολούθηση διαιτολογίων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες, όπως η δίαιτα Ντουκάν, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ισπανία.

Η σχετική μελέτη, που έγινε σε ποντίκια, έδειξε ότι αυτό οφείλεται στο ότι ελαττώνει τα επίπεδα κιτρικών αλάτων και το pHτων ούρων, και αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου.
Τα κιτρικά άλατα εμποδίζουν την κρυσταλλοποίηση των αλάτων ασβεστίου, ενώ το ασβέστιο αποτελεί κύριο δομικό συστατικό των λίθων στους νεφρούς.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nutrición Hospitalaria», πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 20 αρουραίους. Οι μισοί από αυτούς ακολουθούσαν μία διατροφή με άφθονες πρωτεΐνες (αποτελούσαν το 45% της ημερήσιας διατροφής), ενώ οι υπόλοιποι μία φυσιολογική διατροφή.
Το πείραμα διήρκησε 12 εβδομάδες, που αντιστοιχούν σε 9 ανθρώπινα χρόνια.
Όπως διαπίστωσαν, οι αρουραίοι που έτρωγαν πολλές πρωτεΐνες έχασαν το 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους, αλλά δεν μειώθηκαν τα επίπεδα χοληστερόλης και των άλλων λιπιδίων στο αίμα τους.
Επιπλέον, είχαν κατά 88% χαμηλότερα επίπεδα κιτρικών αλάτων στα ούρα τους, ενώ τα ούρα τους ήταν κατά 15% πιο όξινα, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρολιθίασης.
Υπήρξαν επίσης αλλαγές και στην μορφολογία των νεφρών τους - το βάρος τους λ.χ. αυξήθηκε κατά 22%, ενώ το δίκτυο των αγγείων που διηθούν (φιλτράρουν) το αίμα στους νεφρούς κατά 13%.
Με βάση αυτά τα ευρήματα οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Βιρτζίνια Απαρίτσιο, δήλωσαν ότι όσοι ακολουθούν διαιτολόγια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως οι δίαιτες Ντουκάν και Άτκινς, πρέπει να παρακολουθούν τη νεφρική λειτουργία τους.
Επισήμαναν επίσης ότι τα προβλήματα που παρατήρησαν μπορούν να αποσοβηθούν με την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, η υψηλή περιεκτικότητα των οποίων σε κάλιο και μαγνήσιο φαίνεται να αντισταθμίζει την οξύτητα της διατροφής με τις πολλές πρωτεΐνες.
Φυσικές πηγές πρωτεϊνών είναι το κρέας και τα προϊόντα του, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα όσπρια. Η υγιεινή διατροφή περιέχει πρωτεΐνες σε ποσοστό κάτω από 35% των ημερήσιων θερμίδων.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ